Hvad er forskellen mellem Rolfing® og traditionel massage?
Rolfing® og traditionel massage adskiller sig markant, både ved den måde der behandles på og ved måden at anskue kroppen på.
Massage fremmer cirkulationen i kroppen og hjælper dig til at finde ro og slappe af. Dette er vigtige aspekter af et kropsterapeutisk arbejde, men det er ikke Rolfing®. Som Rolfer kigger jeg på din krop i sin helhed og har hele tiden øje for de bagvedliggende årsager til symptomerne.
For at sikre mig, at resultaterne bliver varige arbejder jeg med at forbedre forholdet mellem din krops forskellige dele, så din krop bliver afbalanceret omkring sin lodlinje. Derudover benytter jeg mig af, at facsia, som er en del af dit bindevæv, er formbart. For yderligere at stabilisere forandringerne vil du også selv blive aktivt inddraget.
Hvordan foregår en Rolfing® session?
Den første session begynder med en kortere samtale. Jeg stiller en række spørgsmål for at få en dybere forståelse af din problematik og hvad du ønsker at få ud af behandlingen. Efterfølgende sessioner indledes også med en lille samtale alt efter behov og for at gøre status. Det kan være et par få bemærkninger om, hvad du har oplevet i forbindelse med forløbet siden sidst, eller en lidt mere uddybende samtale, hvis du har behov for dette.
Efter samtalen foretager jeg en analyse af din krops struktur og holdning og vurderer, hvor der er mulighed for udvikling. Dette gøres i hver session, da din krop vil ændre sig fra gang til gang. I forlængelse af analysen vil jeg guide dig holdnings- og bevægelsesmæssigt.
Når du er kommet op og ligge på briksen, går jeg i gang med at arbejde med din muskulatur, dit bindevæv og din bevægelseskoordination. Jeg bruger mine fingre, knoer, håndflader, albuer og underarme alt efter, hvad der er det mest egnede ’værktøj’ i den givne situation.
Kan ældre mennesker have gavn af Rolfing®?
Jeg har hjulpet mange ældre mennesker med at blive kropsligt funktionelle igen. At kunne gå en tur uden smerter i knæet eller hoften, at kunne cykle uden at være bange for at falde, at kunne strikke en sweater færdig uden at få ondt i fingre og skuldre er ikke en selvfølgelighed for mange ældre. Mange fejer det hen med et ”sådan er det nok bare at blive ældre”. Det er selvfølgelig rigtig, at kroppen ældes og man kan ikke forvente, at kunne det samme som da man var 30 år gammel. Men det betyder ikke, at man skal give op så let. Der kan nemlig ofte gøre rigtig meget – og mere end du tror. Det vil tage længere tid, end hvis du var 5, 18 eller 45 år gammel, men kroppen bliver aldrig for gammel til at ændre sig.
Kan børn og teenagere have gavn af Rolfing®?
Børn og teenagere kan i høj grad have gavn af Rolfing®. Mange tror, at alle små børn er helt symmetriske og ikke har nogle skavanker. Virkeligheden er dog, at der allerede ved fødslen er stor risiko for at få en skævhed i fx en nakkehvirvel med på farten. Der kan også være tale om skævheder, der er opstået allerede i fostertilstanden, hvor barnet kan have ligget uhensigtsmæssigt. Eller der kan være tale om genetiske dispositioner for fx, at være kalveknæet eller hjulbenet. Små tidlige skævheder kan meget let udvikle sig i takt med at barnet bliver vokser. En uskyldig lille rotation i en nakkehvirvel kan langsomt og over tid skabe en større rotation i hele rygsøjlen. Jo tidligere man får rettet op på det, des bedre.
Heldigvis er børn og unges kroppe utroligt modtagelige for behandling fordi deres kroppe er meget hurtige til at forandre sig og integrere nye vaner. Ofte skal der bare to til tre behandlinger til. Jeg arbejder med børn fra 2 år og opefter samt med teenagere.
Det er langt at foretrække at få afhjulpet problemer i en tidlig alder. Ud over at give barnet bedre betingelser, vil det kræve færre behandlinger og give bedre resultater end, hvis man venter til voksenalderen.
Når jeg arbejder med børn er jeg meget opmærksom på, at det ikke må gøre ondt og arbejder ekstra blidt og forsigtigt.
Kan sportsfolk og atleter have gavn af Rolfing®?
Sportsfolk og atleter kan selvfølgelig komme med skader, skævheder og smerter ligesom alle andre. Men en anden motivation hos udøvende af forskellig art er, at øge deres præstation og få mere ud af deres træning.
Når din krop hjælpes ind i sin ’lodlinje’, hvad der populært kaldes ’alignment’, kan du gøre mere med færre kræfter, du får mere præcision og feeling med hvad du gør og som en naturlig forlængelse af dette vil du mærke en voksende glæde og tilfredsstillelse ved at bruge din krop, hvad enten det er tango eller fodbold der er din passion.
Gør Rolfing® ondt?
Man kan svare både ja og nej til dette spørgsmål. På nogle gør det ondt og på andre føles det utroligt behageligt. Det er klart, at der er større sandsynlighed for at det vil gøre ondt, hvis du har mange spændinger. Men smerten skal altid være til at bære, og jeg er altid i løbende dialog for at sikre, at mit tryk ligger på et passende niveau. Hvis du spænder imod eller bare venter på, at det er overstået, så skruer jeg ned for trykket ind til niveauet er lige præcis der, hvor du oplever smerten som forløsende og muligvis behagelig. En smerte kan nemlig godt være behagelig, selv om man ikke er til selvpineri. Kroppen ved intuitivt, at den har brug for arbejdet og længes måske ligefrem efter, at der er nogen der skal trykke lige der, hvor det gør allermest ondt.
Det giver ikke mening for mig, at arbejde med en krop der trækker sig sammen i smerte og jeg lægger derfor stor vægt på at sikre mig, at din krop i tillid kan give slip og slappe af. Udover at være det mest behagelige for dig, er denne tilgang også den mest effektive.
Dækkes Rolfing® af sygesikringen?
Rolfing® dækkes ikke af sygesikringen, som den gør i fx Tyskland og Schweiz mod en mindre egenbetaling. Jeg ved dog, at nogle private forsikringsselskaber i herhjemme dækker Rolfing®. Så ring og spørg dit forsikringsselskab, hvordan de dækker på området.
Kan jeg afbryde et forløb?
Der betales fra gang til gang og der er ikke nogen af forløbene, der er bindende. Du kan altså afbryde et forløb når som helst du ønsker.
Hvis du afbryder en 10-Serie anbefaler jeg dog, at det gøres efter den 3. eller 7. session. Dette er fordi forløbet er opdelt i tre blokke. Henholdsvis 1-3, 4-7 og 8-10. Disse blokke er ikke komplette i sig selv, men skaber steder, hvor bevægelsen ud af forløbet kan forløbe glat.
Hvor lang tid tager en Rolfing® behandling?
Alle mine behandlinger tager 5 kvarter.
Skal jeg medbringe noget til behandlingen?
Nej, jeg har lagener og alt hvad der skal bruges.
Skal jeg have noget særligt tøj på?
Klienter behandles normalt med deres undertøj på. For kvinder er det bedst med en helt almindelig bh og ikke en sports bh, som ofte fylder meget på kroppen og derfor er i vejen.